• Genom att byta belysning bidrar du till ett bättre klimat, får en effektivare energianvändning och sparar pengar

Sverige kraftsamlar för energieffektiv belysning

2016-06-30

Belysningsutmaningen är det svenska genomförandet av det internationella initiativet Global Lighting Challenge som lanserades vid klimattoppmötet i Paris december förra året. Målet för Global Lighting Challenge är att få ut 10 miljarder energieffektiva lampor de närmaste åren. Sverige, Indien, USA, Kina och ett stort antal andra länder har anslutit sig.

Belysning står för cirka femton procent av världens elanvändning och över fem procent av växthusgasutsläppen. I Sverige bedömer energimyndigheten att hälften av de cirka 14 TWh som årligen används för belysning kan sparas. Med den senaste belysningstekniken finns det alltså en mycket stor energieffektiviseringspotential både globalt och i Sverige.

Läs mer här.

Anta utmaningen

Genom att anta belysningsutmaningen kan du bidra till en halvering av elanvändning för belysning i Sverige och till det globala målet om tio miljarder effektiva belysningslösningar med hög kvalité. Det finns möjlighet att gå in i utmaningen efter Ditt företags egna förutsättningar och med hjälp Energimyndigheten utveckla deltagandet stegvis.

Därför ska du gå med

Ett enkelt sätt att komma igång med energieffektivisering är att byta till en effektiv belysning.

I Sverige har arbetet med att byta till bästa möjliga teknik kommit långt men det finns fortfarande mycket gammal belysning kvar, inte minst i offentliga lokaler som exempelvis skolor. Med effektiva belysningslösningar går det att behålla, eller till och med sänka, elanvändningen och samtidigt öka användningen av belysning.

Belysning handlar inte bara om ljus utan även om hälsa, trygghet, estetik, produktivitet, miljöpåverkan, teknik- och materialval, konkurrenskraft samt resursanvändning. Den nya belysningstekniken innebär också nya spännande möjligheter rent estetiskt. Exempelvis kan belysningsteknik integreras i andra produkter och ge helt nya utseenden och utformning.

I Sverige riktar sig utmaningen till företag, regioner, kommuner, civilsamhället och statliga aktörer.

Lär dig mer om belysning

På Belysningsutmaningens webbplats, hittar du mer information om belysning och hur du kan minska din energikostnad och miljöpåverkan samt om Belysningsutmaningen och varför just du ska vara med bland dem som antar utmaningen.

 

Källa: Energimyndigheten

  • Dela