Installera luftvärmepump, vad tänka på?

Vi har idag ett ganska stort enplanshus med direktverkande el som uppvärmning. Den hemska vintern har satt djupa spår i våra elräkningar och har därför tänkt att investera i en luftvärmepump. Vad ska man tänka på generellt när man ska köpa och installera en luftvärmeump? Några speciella märken man ska undvika? Kan man installera själv?
Tacksam för hjälp!

Den viktigaste frågan man ska ställa sig är om det är värt att installera värmepump, i ert fall låter det ju dock som det är det då luftvärmepumpar nästan alltid lönar sig när man har direktverkande el som uppvärmning.

I övrigt så ska du ta in flera olika offerter, 4-5 st minimum så du får ett bra underlag att jämföra mellan.
Det kan vara bra att handla upp på totalentreprenad så slipper man många ansvarsfrågor om något går fel.
Den som installerar ska helst vara certifierad av Svenska värmepumpsföreningen.

Innan du får offerterna ska installatörerna vara hemma i ditt hus för att se på dina föutsättningar, det är svårt att lämna offerter om de inte sett hur det ser ut. De behöver kolla temperaturnivån på radiatorsystemet, energianvändning, åtgång av varmvatten mm.

Kolla även upp ljudnivån på den pumpen som du köper. De flesta pumparna idag är ganska tysta och det är viktigt eftersom man inte kan reducera ljudet genom att täcka över den eller liknande då luften behöver cirkulera. Placera heller inte inomhusdelen av den anledningen i ett rum som du vistas mycket i.

I övrigt tycker jag du ska undvika de allra billigaste okända märkena som finns på marknaden. Prata med branschfolk och hör vad de rekommnderar, kolla upp garantier och liknande om den skulle gå sönder.
Lycka till!

()

Senaste foruminläggen

  • Dela