Utbyte av fönsterlister

Vårt hus är byggt 1934. Fönstren som är original är i gott skick. Tätningslisterna har gjort sitt, så några fönster är lite dragiga. Borde jag byta ut fönsterlisterna eller hur resonerar man med så här gamla hus?

Det är säkert dags att byta tätningslisterna i sommar, så du har täta fönster till vintern. Eftersom man inte öppnar alla fönster lika ofta så brukar några vara i rimligt gott skick men efter 65 år är det ide´ att byta på alla fönster. Byt till gummilister med O-, P- eller V-profil. Se till att de har god åldringsbeständighet. Du kan välja lister av silikongummi eller EPDM.

Vissa gamla fönster har skum- eller tyglister mellan fönsterbågarna. De kan tas bort och behöver inte ersättas men om du gör det så ska de inte vara tätande, då får du imma mellan glasen. Där skall det sitta dammlister som släpper igenom luft och fukt men inte damm.

(2010-03-15)

Ställ dina frågor i vårt forum. Nedan ser du senaste inläggen

Andra besvarade frågor

 • Jag har kondens på fönstren. Hur får jag bort det?

  Den utvändiga kondensen är inte skadlig för fönstret eftersom utsidan på fönstret normalt tål en hög fuktbelastning.

  På vintermornar så är det ofta imma och vattendroppar (kondens) på fönstren i sovrummen . Jag har ett ganska nytt hus och förstår inte att det skall behöva vara så. Är det skadligt? Vad kan jag göra åt det?

  2010-11-15 Byggteknik
 • Hur mäter man då man skall byta fönster?

  Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med att reda ut vart man mäter på fönstren som skall bytas. Mäter jag vid karmen, rutan eller var?

  2010-03-19 Byggteknik
 • Utbyte av fönsterlister

  Vårt hus är byggt 1934. Fönstren som är original är i gott skick. Tätningslisterna har gjort sitt, så några fönster är lite dragiga. Borde jag byta ut fönsterlisterna eller hur resonerar man med så här gamla hus?

  2010-03-15 Byggteknik
 • Installera luftvärmepump, vad tänka på?

  Vi har idag ett ganska stort enplanshus med direktverkande el som uppvärmning. Den hemska vintern har satt djupa spår i våra elräkningar och har därför tänkt att investera i en luftvärmepump. Vad ska man tänka på generellt när man ska köpa och installera en luftvärmeump? Några speciella märken man ska undvika? Kan man installera själv?
  Tacksam för hjälp!

  Installationsteknik
 • Dela