Jag har kondens på fönstren. Hur får jag bort det?

Den utvändiga kondensen är inte skadlig för fönstret eftersom utsidan på fönstret normalt tål en hög fuktbelastning.Den utvändiga kondensen är inte skadlig för fönstret eftersom utsidan på fönstret normalt tål en hög fuktbelastning.

På vintermornar så är det ofta imma och vattendroppar (kondens) på fönstren i sovrummen . Jag har ett ganska nytt hus och förstår inte att det skall behöva vara så. Är det skadligt? Vad kan jag göra åt det?

Vad du skall göra beror på var på fönstren du har kondens. Om kondensen finns på fönstrens insida beror det antagligen på att sovrummen är dåligt ventilerade. Det är inte bra för din hälsa. I fuktiga sovrum kan det till exempel leva kvalster i sängarna som kan ge dig allergier och andra besvär. Du bör ordna en god ventilation i sovrummen.

Om det är kondens på glasen mellan fönsterbågarna så beror det på att varm fuktig luft läcker ut från sovrummen till utrymmet mellan bågarna och kondenserar mot den yttre glasrutan. Då skall du täta fönstren bättre. Även i detta fall kan ventilationen behöva justeras. Du bör ha ett lägre lufttryck inomhus än ute så dras luft in genom de små otätheter som alltid finns i fönstret i stället för går ut. Då slipper du kondens mellan glasrutorna. Ett sådant undertryck inne skapas med ventilationssystemet.

Du kan vid vissa tillfällen få kondens på fönstrens utsida på nyare fönster. Det beror på att välisolerade fönster släpper ut väldigt lite värme och därför kan ibland yttemperaturen på det yttre glaset, på grund av värmeutstrålning mot en kall himmel, vara lägre än uteluftens. Då kan kondens bildas. Kondensen försvinner normalt framåt morgonen när solen stiger och värmer luften. Den utvändiga kondensen är inte skadlig för fönstret eftersom utsidan på fönstret normalt tål en hög fuktbelastning. Du behöver inte göra något åt det.

(2010-11-15)

Senaste foruminläggen

Andra besvarade frågor

 • Hur mäter man då man skall byta fönster?

  Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med att reda ut vart man mäter på fönstren som skall bytas. Mäter jag vid karmen, rutan eller var?

  2010-03-19 Byggteknik
 • Utbyte av fönsterlister

  Vårt hus är byggt 1934. Fönstren som är original är i gott skick. Tätningslisterna har gjort sitt, så några fönster är lite dragiga. Borde jag byta ut fönsterlisterna eller hur resonerar man med så här gamla hus?

  2010-03-15 Byggteknik
 • Dela