Hur mäter man då man skall byta fönster?

Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med att reda ut vart man mäter på fönstren som skall bytas. Mäter jag vid karmen, rutan eller var?

Det vanligaste är att man byter hela fönstret med karm och båge. Man kan då välja att byta ut hela fönstret och då skall man mäta karmens yttermått. Det kan vara svårt att se hur stor karmen är om man inte tar bort fönstersmygar och fönsterfoder.

Man kan också välja att sätta ett mindre fönster, ett insticksfönster, inne i den gamla karmen. Det skall man förstås bara göra om den gamla karmen är i gott skick. Det är lättare att mäta måttet på karmens insida, men tänk på att det kan var klokt att ta bort utstickande delar på den gamla karmen innan man monterar det nya fönstret. Väljer man ett insticksfönster så blir nämligen det nya fönstrets glasdel mindre än det gamlas.

Det är också möjligt att låta tillverka nya bågar till de gamla karmarna. Det förutsätter att karmarna är i mycket gott skick. Nya fönster har tjockare och ofta fler glas än gamla. Bågarna blir därför mycket tyngre än de som tas bort. Därför behövs antagligen nya gångjärn och kanske bättre fastsättning av karmen.

Jag tycker du skall ta kontakt med ett företag som är kunnigt och kanske till och med specialicerat på fönsterbyten. Då ger de dig goda råd och tar också alla mått. Då är de ansvariga för att måtten blir riktiga. Det blir inte roligt, och mycket dyrt, om du lämnar felaktiga mått och många eller alla fönster som kommer till ditt hus har fel mått.

(2010-03-19)

Senaste foruminläggen

Andra besvarade frågor

 • Jag har kondens på fönstren. Hur får jag bort det?

  Den utvändiga kondensen är inte skadlig för fönstret eftersom utsidan på fönstret normalt tål en hög fuktbelastning.

  På vintermornar så är det ofta imma och vattendroppar (kondens) på fönstren i sovrummen . Jag har ett ganska nytt hus och förstår inte att det skall behöva vara så. Är det skadligt? Vad kan jag göra åt det?

  2010-11-15 Byggteknik
 • Utbyte av fönsterlister

  Vårt hus är byggt 1934. Fönstren som är original är i gott skick. Tätningslisterna har gjort sitt, så några fönster är lite dragiga. Borde jag byta ut fönsterlisterna eller hur resonerar man med så här gamla hus?

  2010-03-15 Byggteknik
 • Dela