Tvättmaskiner och torktumlare

En ny tvättmaskin ska vara energieffektiv, tvätta rent, skölja bra, centrifugera väl, vara lättanvänd och den ska inte bullra. Alla tvättmaskiner lever inte upp till dessa krav! Torktumlarna torkar som regel tvättgodset väl och har under senare år blivit mer energisnåla.

Tvättmaskiner

Välj rätt storlek

Alla vitvaror omfattas av den obligatoriska energimärkningen, så även tvättmaskiner. Hur tvättmaskinen ska användas är också viktigt att fundera över. Ett litet hushåll har inte lika mycket tvättgods som ett stort hushåll och har därför inte behov av en stor tvättmaskin. Om man inte fyller sin tvättmaskin helt, sparar man inte maximalt med energi. 

Tvättemperatur

Genom att välja att tvätta lätt smutsade kläder på 40 grader istället för 60 grader kan energianvändningen nästan halveras, dessutom blir tvätten klar snabbare. Underkläder i bomull bör dock tvättas i 60 grader. De uppgifter som lämnas på energimärkningen gäller för ett program med bomull i 60 grader. På skalan från A till G är A bäst och G sämst.

Läs mer

Sköljning

Moderna tvättmaskiner tvättar bra, men sköljer ofta mindre bra. Det beror på att de använder för lite vatten i sköljningen och att sköljningen går för snabbt. Om tvättmedelsrester stannar kvar i tvättgodset kan känsliga personer få problem med klåda. Det framgår inte ur energimärkningen hur väl maskinen sköljer.

Centrifugera bort vattnet

Välj en tvättmaskin med minst 1 200 varvs centrifugering. Då torkar tvätten snabbt och det går åt mindre energi när tvätten torkas i torktumlare. Högre varvtal ger oftast torrare tvätt, men trummans storlek och utformning har också betydelse för hur mycket vatten det blir kvar i kläderna. På energimärkningen visas hur bra maskinen centrifugerar på en skala från A till G där A är bäst.

Centrifugeringen låter ofta betydligt mer än själva tvättningen. Ofta framgår inte bullernivån för centrifugeringen på energimärkningen.

Torktumlare

Det drar nästan tre gånger så mycket energi att torka tvätten i torktumlare som att tvätta den.

En torktumlare drar mycket energi eftersom luften värms upp kontinuerligt under hela torkprogrammet. Därför bör tvätten vara väl centrifugerad innan man lägger den i torktumlaren.

Bra torktumlare ska vara minst B-energiklassade. Torktumlarna har idag elektronisk fuktavkänning och stänger automatiskt av torkningen när textilierna är torra.

När man köper en ny torktumlare ska man kräva att den – förutom att den ska vara energieffektiv – är försedd med lättbegripliga anvisningar för hur de olika torkprogrammen ställs in.

Värmepumpstumlare

Torktumlare med inbyggd värmepump drar cirka hälften så mycket energi som en konventionell torktumlare. Värmepumpstumlaren behöver inte anslutas till en ventilationskanal.

Att hängtorka sina tvättade kläder är dock mest energieffektivt!

Installation

En torktumlare i våtutrymme måste anslutas till ett jordat uttag, minst 60 cm från badkar eller dusch.

De flesta torktumlare är numera kondenstumlare och behöver inte anslutas till en ventilationskanal. Frånluftstumlare måste anslutas till ventilationskanal och passar därför inte i lägenheter.

Torktumlare kan ställas ovanpå frontmatade tvättmaskiner till en så kallad tvättpelare.

Senaste foruminläggen

Experten svarar

Låt andra besökare och våra energiexperter hjälpa dig med dina frågor om energieffektivisering.

Våra experter besvarar utvalda frågor som ställs via forumet på denna webbplats.

Till vänster ser du några av de senaste inläggen i forumet. Kanske sitter du själv på några av svaren? Var med och hjälp till du också!

  • Dela