Välj energisnåla kylskåp, kyl- och frysskåp och frysboxar

Kylar och frysar står på dygnet runt och drar el i kanske 15 år. De står för en femtedel av hushållselen. Därför är det smart att låta energimärkningen styra när man ska köpa nya kyl/frysskåp. De energisnålaste kylskåpen är numera märkta med A++. En ny kyl/frys drar ca 270 kWh mindre per år jämfört med en gammal.

Alla vitvaror som säljs idag ska enligt lag vara energimärkta med den nu välbekanta EU-märkningen med pilar. Andra viktiga egenskaper som buller och volym visas också på energimärkningsetiketten.

Med denna information som grund kan beslutet vid val av produkt underlättas betydligt. Personliga preferenser vad gäller design, färg och tillverkare spelar naturligtvis också in vid det slutgiltiga valet av produkt. Priset varierar också stort mellan de olika tillverkarna.

Läs mer

A++ är bäst

Energiklassen talar om hur mycket el skåpet drar i förhållande till volymen och varierar beroende på om det är en kyl, sval, frysskåp eller frysbox. En ny kyl/frys i energiklass A++ drar bara en tredjedel så mycket som en gammal. Välj därför ett skåp i energiklass A+ eller A++ för att spara pengar och energi. Jämfört med ett äldre skåp sparar man cirka 500 kronor per år i elkostnader om man köper ett skåp som är märkt med A++.

Ett test från Energimyndighetens Testlab av tio kombinerade kylar och frysar visade tyvärr att kyl- och frysskåp inte alltid är så energisnåla som energimärkningen anger. Volymen och bullernivån stämmer inte heller alltid med vad som står på etiketten.

Rätt temperatur

Rätt temperatur i kyl och frys är viktigt för att förvara maten rätt och samtidigt inte slösa energi i onödan. Varje grad under -18°C i frysen ökar elförbrukningen med omkring 5 procent.

Kylen ska hålla en medeltemperatur på 5°C och frysen ska inte ha högre temperatur än -18°C på varmaste stället för lagring och -25°C för infrysning.

Nollzonsfack och lågtemperaturfack

Vissa skåp har ett fack eller en låda som håller 0 grader. Andra har en låda som håller ett par grader lägre temperatur än kylskåpet. Där förvaras särskilt ömtåliga livsmedel som köttfärs, färsk fisk med mera.

Elektronisk temperaturstyrning

Med en elektronisk temperaturstyrning av kylen/frysen hålls temperaturen konstant vilket minskar energibehovet. En automatisk återställning av snabbkylning/-infrysning hjälper också till att hålla temperaturen rätt och energianvändningen nere.

En eller två kompressorer

Kombinerade kyl/frysskåp kan ha en eller två kompressorer som alstrar kyla och en eller två termostater som reglerar temperaturen. Om skåpet ska stå i ett ouppvärmt rum och bara har en kompressor måste det ha två termostater, en för frysen och en för kylen. Annars fungerar inte frysen när rummet blir kallt. Fördelen med två kompressorer är att skåpet delvis fungerar även om en går sönder.

Buller

Kompressorerna bullrar en aning, vilket kan upplevas som störande. Fråga säljaren såvida det inte framgår av märkningen.

Inredningen ska vara lättskött

Inredningen i skåpen varierar och är inte alltid flexibel eller lätt att rengöra. Hyllorna i kylen ska vara stadiga, lätta att ta ut och sätta in. Det ska gå att variera avstånden mellan dem och en hylla som är delbar på djupet ökar flexibiliteten.

I frysen ska det gå att dra ut backarna så långt att man lätt får överblick över innehållet. Belysningen ska vara bra och sitta så att den inte skyms när man lägger in varor. Termostaten och kontrollpanelen ska sitta väl synliga och vara lätta att tyda.

Avfrostning

Kyl och frys måste frostas av regelbundet. Ett självavfrostande frysskåp är bekvämt, men eftersom utrustningen tar plats rymmer det en mindre volym varor. I frysskåp som inte är självavfrostande måste smältvattenavloppet vara bra utformat, för att undvika att vattnet svämmar över.

Köldmedium och isolering

Isobutan och pentan påverkar inte ozonlager eller växthuseffekt.

Senaste foruminläggen

Experten svarar

Låt andra besökare och våra energiexperter hjälpa dig med dina frågor om energieffektivisering.

Våra experter besvarar utvalda frågor som ställs via forumet på denna webbplats.

Till vänster ser du några av de senaste inläggen i forumet. Kanske sitter du själv på några av svaren? Var med och hjälp till du också!

  • Dela